logo

 


Η ιστοσελίδα της Π.Ε. Ξάνθης είναι ενημερωμένη μέχρι

την Τετάρτη 15/01/2020


Για μεταφορά στον καινούργιο ιστότοπο πατήστε εδώ.

 

Λαϊκός Πολιτισμός

Εκτύπωση

 Λαϊκός Πολιτισμός στο Νομό Ξάνθης

Λαϊκός ΠολιτισμόςΟ χώρος της Ξάνθης διασώζει έναν πλούσιο πολιτισμό σε όλους τους τομείς: γλώσσα, ήθη και έθιμα, τραγούδια, χοροί, ενδυμασίες . Κοντά στους Θρακιώτες, μετά τη Μικρασιατική έξοδο, προστέθηκε ένας πολυποίκιλος πολιτισμός Ποντίων, Μικρασιατών, Ανατολικοθρακιωτών, Βορειοθρακιωτών. Και επιπλέον, Ηπειρώτες, Μακεδόνες, Θεσσαλοί, Πελοποννήσιοι, Κρητικοί, Κύπριοι που κατοικούν στο νομό Ξάνθης συμβάλλουν στον πολιτιστικό πλούτο και έκφραση. Αν προσθέσουμε τις πολιτιστικές εκφράσεις των μουσουλμανικών ομάδων, κατανοούμε ότι η Ξάνθη είναι η περιοχή με ποικίλα χρώματα και αποχρώσεις.

Η Περιφερειακή Ενότητα καθώς και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις των Δήμων και πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών οργανώνουν πληθώρα εκδηλώσεων γενικώς με αφορμή τοπικών εορτών.

Εκδηλώσεις

Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές- Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Καρναβάλι ΞάνθηςΚαρναβάλι ΞάνθηςΚάθε χρόνο την περίοδο της Αποκριάς θα βρείτε την Ξάνθη να γιορτάζει σε ξέφρενους ρυθμούς το Καρναβάλι της. Το 1991 η ίδρυση των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών έρχεται να μυήσει, να διασώσει και να διαδώσει μέσω των δρώμενων και των εορταστικών εκδηλώσεων το πνεύμα του παραδοσιακού στοιχείου στους νέους ανθρώπους με συνέπεια, σοβαρότητα και χωρίς εξαναγκασμό. Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές ανακαλούν εικόνες ιστορίας και πολιτισμού με αποκορύφωση την τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού που πραγματοποιείται μια ανεπανάληπτη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών με ιδιαίτερη αισθητική. Μικροί και μεγάλοι παρασύρονται μέσα σε χρώματα, ήχους και μυρωδιές ενός απίστευτου χορού σάτιρας. Ο θεσμός κλείνει με το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Ξάνθης http://www.carnivalx.gr

Γιορτές Παλιάς Πόλης

Γιορτές Παλιάς ΠόληςΓιορτές Παλιάς ΠόληςΟι Γιορτές Παλιάς Πόλης είναι το άλλο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Ξάνθης. Στο μεταίχμιο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και για δύο εβδομάδες η παλιά Ξάνθη γίνεται το επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Από το 1991 οπότε και καθιερώθηκαν η πόλη μας ζει για λίγο στο χτες, ξυπνώντας μέσα στις καρδιές μας μνήμες, βιώνει το παρόν, έχοντας αφεθεί στους ρυθμούς της μουσικής που πλημμυρίζει τα στενά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού ενώ ταυτόχρονα οραματίζεται και ατενίζει το μάλλον με αισιοδοξία. Καλλιτεχνικές παραστάσεις, χορός, μουσική, θέατρο και εικαστικές εκδηλώσεις έχουν την τιμητική τους. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι διαδραματίζουν και εδώ πρωτεύοντα ρόλο. «Τα στέκια των συλλόγων» στήνουν τις ψησταριές τους και τα τραπέζια τους, το κρασί ρέει άφθονο, οι μεζέδες καταναλώνονται με τρομακτικούς ρυθμούς και οι ακόλουθοι του Διονύσου εκτονώνονται σε ρυθμούς ρεμπέτικους και λαϊκούς.


Γιορτές Νεολαίας

Γιορτές ΝεολαίαςΓιορτές ΝεολαίαςΟ τρίτος εορταστικός θεσμός, οι Γιορτές Νεολαίας, λαμβάνουν χώρα στα τέλη της Άνοιξης, ξεκίνησαν την ίδια χρονιά με τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και, όπως αποκαλύπτει κι ο τίτλος τους, είναι επικεντρωμένες στη δυναμική παρουσία των νέων στην πολιτιστική δράση της πόλης της Ξάνθης. Η παρουσίαση των δραστηριοτήτων μαθητών, φοιτητών και γενικότερα των νέων μέσα από πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, γυμναστικές επιδείξεις δίνουν ένα δυναμικό παρόν ζωντάνιας, υπευθυνότητας και νεανικής άποψης για ό, τι μας αφορά.

Χατζιδάκειο Φεστιβάλ

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Ξάνθης και η Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών διοργανώνουν το «Χατζιδάκειο» Φεστιβάλ. Μια προσπάθεια γνωστοποίησης του έργου και της προσφοράς πολιτισμού που παράγουν χορωδίες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος γεννήθηκε στην Ξάνθη.

Μουσικός Αύγουστος

Μουσικός ΑύγουστοςΗ Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης τα τέσσερα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου διοργανώνει το Μουσικό Πολιτιστικό Αύγουστο στην παραλιακή ζώνη της Ξάνθης. Εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και παραδοσιακοί χοροί, με συμμετοχή συγκροτημάτων και συλλόγων της Ξάνθης, αναδεικνύουν τις πολιτιστικές δυνάμεις της περιοχής και συμβάλλουν στην προβολή του τοπικού στοιχείου, μέσω του πολιτισμού.
Πόρτο Λάγος, Παραλία Μυρωδάτου, Παραλία Μαγγάνων, Εράσμιο ζωντανεύουν και υποδέχονται  τον Μουσικό Πολιτιστικό.Σαββατοκύριακα του Αυγούστου. Οι δράσεις περιλαμβάνουν μια ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως θεατρική παράσταση, μουσικές συναυλίες και παραδοσιακούς χορούς, με συμμετοχή συγκροτημάτων και συλλόγων της Ξάνθης, αναδεικνύοντας τις πολιτιστικές δυνάμεις της περιοχής και συμβάλλοντας στην προβολή του τοπικού στοιχείου, μέσω του πολιτισμού.
Πόρτο Λάγος, Παραλία Μυρωδάτου, Παραλία Μαγγάνων, Εράσμιο ζωντανεύουν και υποδέχονται  τον Μουσικό Πολιτιστικό Αύγουστο.

 

«Δημοκρίτεια» Δήμου Αβδήρων

«Δημοκρίτεια»Από αρχές Ιουλίου ξεκινάει το Φεστιβάλ Αβδήρων Δημοκρίτεια με βασικό στόχο να αναδείξει τη δυναμική της περιοχής. Ένας θεσμός καταξιωμένος που οι δράσεις του περιλαμβάνουν μια ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως μουσικές παραστάσεις, Tουρνουά ποδοσφαίρων ,beach Volley, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και γενικά πολιτιστικές δράσεις σε διάφορους οικισμούς του Δήμου Αβδήρων.




«Εράσμια» Δήμου Τοπείρου

Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου και με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου του Δήμου Τοπείρου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Εράσμεια». Οι εορτασμοί είναι πλέον καταξιωμένοι και προσφέρουν ποικιλία πολιτιστικών δράσεων όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις εικαστικών τεχνών. Παράλληλα αναβιώνουν   πολλά τοπικά έθιμα αλλά και προσφέρονται πολλές γαστρονομικές εκπλήξεις.

«Πατατιάδα»  

Κάθε χρόνο το δεύτερο με τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου στη Φελώνη γιορτάζουν την καλλιέργεια και τις μαγειρικές εκδοχές της πατάτας. Σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων που επεκτείνονται σε θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες και δημιουργικές κατασκευές με κύριο στοιχείο την πατάτα, συμμετέχουν ενεργά όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες του Δήμου. Ένα ατελείωτο πανηγύρι γεύσεων και κεφιού με παραδοσιακή μουσική.

Το Έθιμο της Μπάμπως 

Στη Νέα Κεσσάνη (Δ. Αβδήρων), στα Μάγγανα (Δ. Τοπείρου) και σε άλλα χωριά της περιοχής τηρείται ακόμη κάθε χρόνο το βορειοθρακιώτικο έθιμο της γυναικοκρατίας, που παλαιότερα το έλεγαν «της Μπάμπως» ή της «μαμής». Στις 8 Ιανουαρίου, ανήμερα της Αγίας Δομινίκης, οι παντρεμένες γυναίκες, ντυμένες με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, επισκέπτονται την γυναίκα που επιλέγεται κάθε χρόνο για να παίξει το ρόλο της Μπάμπως και της προσφέρουν δώρα, πλένοντας της τα χέρια για να την τιμήσουν συμβολικά που τις ξεγέννησε. Στο γλέντι που ακολουθεί απαγορεύεται να συμμετάσχουν άντρες, επί ποινή ψυχρολουσίας. Το τελετουργικό μας οδηγεί πίσω στα αρχαία Θεσμοφόρια και Αλώα, αλλά επιβίωσε απλά σαν ένα παραδοσιακό έθιμο.

Το Έθιμο της Καμήλας ή Τζιαμάλας

Τις Αποκριές στη Σταυρούπολη και σε άλλα χωριά μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το έθιμο, που έλκει την καταγωγή του από την Ανατολική Ρωμυλία. Οι νέοι κατασκευάζουν με κουρέλια και δέματα το ομοίωμα μιας καμήλας, την «επανδρώνουν» με δύο παλικάρια και ο καμηλιέρης, ντυμένος Άραβας, την περιφέρει από πόρτα σε πόρτα στο χωριό με τη συνοδεία φλογέρας ή νταουλιού. Οι νοικοκυραίοι φιλοδωρούν με λιχουδιές και χρήματα την καμήλα. Το ζώο μέσα από την πορεία του αναπαριστά την πορεία ζωής του ανθρώπου, με τις ατυχίες αλλά και τα κέρδη της, συμβολίζοντας την υποταγή στη μοίρα, που μας οδηγεί σταθερά στον προορισμό μας και κανείς δεν μπορεί να της ξεφύγει.

Θρακιώτικος Γάμος

Στον οικισμό Αβάτου στις 8 Σεπτεμβρίου γίνεται αναπαράσταση του Θρακιώτικου Γάμου. Συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι του οικισμού ντυμένοι με παραδοσιακές θρακιώτικες ενδυμασίες.